Aminosyrer danner grundlaget for gode træningsresultater, uanset om målet er at tabe sig ller opbygge muskelmasse. Her beskrives den seneste forskning af de forgrenede aminosyrer, med særligt fokus på leucin.
Vores muskelmasse består i vid udstrækning af protein. Opbygning og nedbrydning af protein afgør, om vi bygger eller mister muskelmasse. Når musklerne skal vokse, er vi nødt til at opbygge mere protein end der nedbrydes. Opbygningen af muskelprotein kaldes proteinsyntesen, og nedbrydningen kaldes proteinnedbrydning. Den kombinerede effekt af proteinsyntese og proteinnedbrydning resulterer i proteinbalancen, som kan være enten positiv eller negativ. Når proteinbalancen er positiv, opbygges der mere protein end der nedbrydes, og muskelmassen øges. Når proteinbalancen er negativ, gælder det modsatte.
For at forstå, hvordan vores muskler vokser, er vi nødt til at tage et kig på, hvad der påvirker proteinsyntese og proteinnedbrydning. Og her spiller BCAA en vigtig rolle.
For at stimulere proteinsyntesen kræves der kun EAA(1). Mange forskere mener, at de tre forgrenede aminosyrer blandt de essentielle aminosyrer er vigtigere end andre, når det kommer til proteinsyntese, og især én aminosyre får ekstra meget opmærksomhed: leucin(2).
Leucin fortjener helt sikkert denne opmærksomhed. I en undersøgelse, offentliggjort i 2014 i American Journal of Clinical Nutrition(3), skulle 40 mænd udføre et styrketræningspas og derefter indtage én af fem forskellige drikkevarer med samme mængde energi. En af drikkevarerne indeholdt 25 g valleprotein og 23 g kulhydrat. De øvrige drikkevarer indeholdt 6,25 g valleprotein og 35 g kulhydrat. I tre af de drikkevarer, der kun indeholdt 6,25 g valleprotein, blev der tilsat aminosyrer i forskellige kombinationer (forskellige mængder af EAA, BCAA og leucin). Vigtigt at bide mærke i er, at de grupper, der fik 6,25 g valleprotein tilsat aminosyrer, kun fik halvdelen af det samlede aminosyreindhold, sammenlignet med gruppen, der fik 25 g valleprotein.
Det viste sig, at proteinsyntesen blev stimuleret lige meget i alle grupper de første 90 minutter efter indtagelse. Mellem 1,5-4,5 timer efter indtagelse var proteinsyntesen højere i gruppen, der indtog 25 g valleprotein samt i gruppen, der indtog 6,25 g valleprotein med fem g tilsat leucin. Selvom deltagerne kun modtog halvdelen af mængden af aminosyrer, blev proteinsyntesen stimuleret lige så effektivt, når fem g leucin blev tilsat drikken. I denne gruppe blev der også observeret den højeste aktivering af mTOR (mere om mTOR senere)(3).
I en anden undersøgelse fra 20094 skulle 36 mænd med erfaring i styrketræning træne i otte uger. I denne periode fik de forskellige drikkevarer, hvoraf den ene bestod af 14 g BCAA. Efter den otte-ugers undersøgelsesperiode havde BCAA-gruppen øget deres lean-masse (kropsvægt minus fedtmasse) med fire kilo. Denne stigning var også forbundet med en reduceret fedtprocent og en stigning i styrke. Stigningen i lean-masse blev sammenlignet med en gruppe fra den samme undersøgelse, som fik 28 g kulhydrater og fulgte samme træningsprogram, men de havde kun øget deres lean-masse med ét kilo(4).
Aminosyrer øger proteinsyntesen ved at aktivere et protein, som hedder mTOR, Mammalian Target Of Rapamycin. Når mTOR aktiveres, startes en kædereaktion, som i sidste ende leder til en øget proteinsyntese. Det er her, leucin udøver sin effekt.
Aktiveringen af mTOR er primært afhængig af aminosyren leucin5. Da aktiveringen af mTOR er essentiel for en øget proteinsyntese, er det ikke overraskende, at leucin er særlig vigtig i forhold til at stimulere proteinsyntesen.
BCAA og leucin stimulerer proteinsyntesen på alle tidspunkter af dagen, hvilket betyder, at du med fordel kan indtage dem mellem måltider på samme måde som et proteintilskud. Men da både BCAA og leucin hurtigt absorberes af kroppen, er det mest almindelige tidspunkt for indtagelse før og efter træning. Med denne doseringsstrategi er det muligt at maksimere muskelopbygningen i forbindelse med træning(6).
Der kan ikke gives et klart svar på, hvilke mængder der er mest optimale, da det afhænger af flere faktorer, men der er visse retningslinjer, du kan følge. Ca. 20 g protein af høj kvalitet stimulerer maksimal proteinsyntese og kan derfor ses som en rimelig minimumsdosering(7). Det svarer til godt 10 g EAA, 5 g BCAA og 2,5 g leucin.
5 g leucin påkræves for at opnå den samme effekt som 25 g valleprotein. Dette er dog mere en retningslinje, hvis du går efter et produkt, der kun består af leucin eller BCAA(3).
Du bør se disse vejledninger som minimumsværdier. At indtage mere protein end dette resulterer ikke i, at proteinet går direkte i toilettet, som det ofte påstås. Omkring 20 g stimulerer proteinsyntesen maksimalt – men det betyder ikke, at mere protein ikke kan anvendes til andre processer i kroppen.
► Muskelopbygning er et resultat af, at mængden af muskelprotein, der opbygges, er større end den mængde, der nedbrydes.
► De forgrenede aminosyrer, især leucin, er de vigtigste aminosyrer i forbindelse med stimulering af muskelopbygning.
► Indtag BCAA eller leucin før og efter træning og evt. mellem måltider.
► Indtag fem g leucin eller mere, hvis du bruger et tilskud bestående af kun leucin eller BCAA. Hvis du anvender EAA, indtag 10 g eller mere.
Essential Amino Acids, eller essentielle aminosyrer. Ni aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere.
Branched-Chain Amino Acids, eller forgrenede aminosyrer. Tre af de essentielle aminosyrer.
Leucin
En af de tre forgrenede aminosyrer. Mange forskere mener, at den er ekstra vigtig i forbindelse med muskelopbygning.
Proteinsyntese
Opbygning af protein. Muskelproteinsyntesen kan oversættes til muskelopbygning.
Proteinnedbrydning
Nedbrydning af protein. Muskelproteinnedbrydning kan oversættes til muskelnedbrydning.
Proteinbalance
Det sammenlagte resultat af proteinsyntese og proteinnedbrydning.
mTOR
Mammalian Target Of Rapamycin. Et protein, som er vigtigt for at påbegynde muskelopbygningen.
Health and Sports Nutrition Group bruger cookies og lignende teknologier på vores hjemmeside. Nogle cookies er nødvendige for hjemmesidens funktionalitet, mens andre er valgfrie og bruges til blandt andet at forbedre oplevelsen og analysere trafikken på hjemmesiden. Du kan til enhver tid kontrollere, hvilke cookies der placeres i din browser og ændre dine cookieindstillinger.
Læs mere om, hvordan vi bruger cookies i vores Cookiepolitik, Cookieliste og vores behandling af personoplysninger i Privatlivspolitikken.
Når du besøger vores website, kan vi gemme eller hente information på din webbrowser. Det sker normalt i form af cookies. Informationen kan være om dig, dine præferencer eller din enhed. Vi anvender den blandt andet for, at hjemmesiden skal kunne fungere, sådan som du forventer det. Informationen identificerer dig normalt ikke direkte, men den kan være med til at give dig en mere personlig weboplevelse. Eftersom vi respekterer din ret til privatliv, kan du vælge ikke at tillade visse typer af cookies. Klik på de forskellige typer for at læse mere og ændre vores standardindstillinger. Hvis du blokerer visse typer af cookies, kan det påvirke din oplevelse af hjemmesiden og de tjenester, vi kan tilbyde. Cookiepolitik Privatlivspolitik
På Bodystores hjemmeside anvendes der cookies og andre teknologier. Cookies er små tekstfiler, som gemmes på den besøgendes computer, og som kan bruges til at følge med i, hvad den besøgende foretager sig på websitet.
Der findes to hovedtyper af cookies: 1) En tidsbegrænset cookie, som bliver liggende på den besøgendes computer i et bestemt tidsrum 2) En sessionscookie, som lagres midlertidigt i computerens hukommelse i den tid, man som besøgende er inde på hjemmesiden.
Bodystore anvender cookies til at give den besøgende en bedre oplevelse af hjemmesiden, bl.a. ved at tilpasse den efter de besøgendes ønsker, valg og interesser. De hjælper dig også med at holde styr på, hvilke varer du har lagt i din indkøbskurv, og med at gennemføre dit køb. Desuden sikrer de, at besøgende forbliver logget ind på hjemmesiden, så de slipper for at skulle logge ind på hver en ny side, de besøger. Endvidere hjælper cookies med at tilpasse vores tjenester, så du kun modtager den markedsføring, som er relevant for dig, samt med at fuldføre vores forpligtelser ved køb.
Permanente cookies bruges blandt andet til at lagre dine eventuelle personlige indstillinger hos Bodystore, så du for eksempel slipper for at træffe visse valg, hver gang du besøger hjemmesiden. De bruges også til at tilpasse og gøre informationen om markedsføring så relevant som muligt for dig. Sessionscookies anvendes blandt andet til at kunne registrere statistik over trafikken på hjemmesiden.
HSNG værner om dit privatliv. Det indebærer eksempelvis, at vi er åbne omkring, hvordan vi behandler dine persondata, at vi ikke videresælger dine persondata til andre virksomheder, og at vi følger den gældende databeskyttelsesforordning. I denne privatlivspolitik beskriver vi, hvordan vi behandler dine persondata, hvilke rettigheder du har som forbruger, og hvad du skal gøre, hvis du har spørgsmål m.m.
Health and Sports Nutrition Group HSNG AB (virksomhedsnummer 556564-4258) (”HSNG/vi”) er dataansvarlige for behandlingen af dine persondata, som beskrevet i denne privatlivspolitik. Vi har også udpeget en databeskyttelsesrepræsentant, som overvåger, at HSNG efterlever reglerne for databeskyttelse. Hvis du har spørgsmål om vores anvendelse af dine persondata, kan du kontakte os eller vores databeskyttelsesrepræsentant på dpo@gymgrossisten.com.
Vi behandler mange forskellige former for persondata. Det kan være oplysninger, som du selv videregiver til os. Andre oplysninger frembringes af os, og visse oplysninger indhenter vi fra andre kilder. Hvilke oplysninger vi behøver, beror bl.a. på, hvilken relation du har til os, om du er kunde eller besøger vores hjemmeside. Visse persondata er obligatoriske, eksempelvis for at vi kan indgå eller fuldføre vores aftaler med dig som kunde. Uden den form for oplysninger kan vi eksempelvis ikke indgå købsaftaler eller levere et produkt til dig.