Dem der konkurrerer i bodybuilding, deler træningstiden i on- og off-season. Hvordan man inddeler dette er naturligvis personligt, men visse elementer bør inkluderes af alle der ønsker at ende på podiet.
Bodybuilding handler om at øge muskelmassen og reducere fedt. En proces der foregår året rundt for dem. Men bodybuildere der konkurrerer, inddeler normalt træningsperioden i on- og off-season. Off-season er den tid, hvor en elite bodybuilder ikke konkurrerer. Det er i Off-season at du opbygger muskelmasse, spiser og træner på en måde, der fremmer netop dette. On-season er den målrettede forberedelsestid til en konkurrence for at få kroppen til at se ud, som du vil have den til. Dette kaldes ofte bulk.
Det vigtigste i løbet af sæsonen er lidt forenklet at træne, spise den rigtige mængde protein, kulhydrater, fedt og at skabe et kalorieunderskud til at forme musklerne. Husk at holde styr på væskeindtag, salt og kulhydrater, især i perioden op til en konkurrence, for at komme i perfekt form. Derudover skal du sove godt. Det lyder måske indlysende, men faktum er at træning er mest effektiv med hvile og restitution, fordi søvn giver en stigning i testosteron og væksthormon. Mangel på søvn betyder, at produktionen af kroppens eget stresshormon - cortisol - stiger. Noget der giver både trang til sød og fed mad og hæmmer muskelvækst. Hvor længe skal man så sove for at få en god søvn? Det er individuelt, men mellem 7 og 10 timer gælder for de fleste.
Internettet er oversvømmet med Youtube-klip, hvor man kan se Bodybuilder-eliten skovle fastfood i lavsæsonen for at stige i volumen. Andre, som Dorlir Kollari, vælger slå sig helt løs, så vejen til on-season ikke bliver så hård.
– I off-season er der ingen er der ingen begrænsninger, når det kommer til familieliv og det sociale. Hvis jeg vil invitere min kone på date, eller hvis familien spiser middag, spiser jeg frit og nyder det 100 procent. Det gør jeg ikke, når det er on-season, der må jeg fravælge nogle måltider.
– Under off-season finns det inga restriktioner när det gäller familjelivet och det sociala. Om jag vill bjuda min fru på en date eller om familjen har en middag så äter jag fritt och njuter av det till 100 procent. Så gör jag inte när det är on-season, då kan jag prioritera bort vissa måltider.
Dorlir siger, at det der hovedsageligt adskiller sig mellem "årstiderne", er hans mentale holdning. Hvor konkurrencesæsonen betyder, at man arbejder struktureret mod en slutdato og jagter et mål med vægt, træning og kost. Han beskriver det som værende mere mentalt skærpet. Mens off-season drejer sig om restitution mentalt og fysisk samt en kost med et vist overskud af kalorier.
Træningen er altid baseret på øvelser med frie vægte, vægtstænger og håndvægte i progression, hvor vægt og reps stiger gradvist. Men i løbet af sæsonen tilføjer han kardio når det er nødvendigt, altså træning hvor du opnår maksimal puls.
– Mine principper kan afvige lidt fra andre bodybuildere, men det er den mest effektive måde for mig at nå mine mål på, siger Dorlir Kollari.
Jón Páll Sigmarsson i sit es.
Den sidste fase af en on-season, som i Dorlir´s tilfælde er 12 til 16 uger, er ugen før en konkurrence. Mange har en såkaldt tømnings/opladningsuge. Noget der virkelig kræver både viden og beslutsomhed.
Formålet med den uge er at slippe af med så meget væske som muligt mellem muskler og hud og ikke at tabe muskelmasse. Dette kræver flere trin i planlægningen og sætter kroppen under stort stress. Forenklet kan processen beskrives som følgende: de første dage, tømning, tilsat meget væske, salt og ingen kulhydrater. Træningen vedligeholdes let til medium. Så er der opladning i form af kulhydrater, lidt væske og intet salt. Hvilket giver en stigning i muskelvolumen og definition. Så man træner normalt ikke for at kunne fastholde kulhydrattilskuddet, altså muskelmængden. Og når det kommer til kulhydrater. Mange fylder sig med sukkerarter og spiser sødekartofler, slik og sukker i store mængder. Noget du måske ikke direkte forbinder med en bodybuildingkonkurrence.
Dorlir Kollari siger at da hans princip er at være så fedtfri som muligt, kræver det normalt ikke en tømningsuge.
- Det er ret avanceret og giver sjældent den visuelle forbedring, som jeg stræber efter. Da jeg konkurrerede i 2017 og 2019, investerede jeg i stedet i at være så fedtfri som muligt, og det fungerede godt. I stedet laver jeg en madplan, som jeg følger og tilføjer 1-2 måltider mere, end jeg plejer at spise, siger Dorlir Kollari.
Magnus Samuelsson 2004.
For at kunne konkurrere i Bodybuilding skal du være en del af en forening, der er tilknyttet den nationale bodybuildingforening og en konkurrencelicens i det land du konkurrerer i. En konkurrencelicens indeholder også kravet om at kende og forstå både konkurrenceregler og antidopingregler. Når det er på plads, er det muligt at konkurrere.
Når Dorlir Kollari konkurrerer, holder han sig til et minimalt indtag af både vand og mad på selve dagen. Han spiser kun lidt kylling og ris, for han vil være så “tør” som muligt. Tør er et udtryk, som mange i Bodybuilding bruger og betyder, at musklerne skal være fulde og hårde.
- Inden jeg går op på scenen, plejer jeg at pumpe op, tage en energidrik for at få kroppen i gang. Lyt til en god sang. Blive enig med min konkurrencetræner eller min kone om, at alt ser godt ud. Kontroller, at farverne og poseringen er som planlagt. Så er det bare at køre videre. Det er sjovt, når man går op på scenen. Det er svært at beskrive, men det er virkelig en speciel følelse, siger Dorlir med et grin.
De fleste konkurrencer indeholder flere bedømmelser, forskellige runder og stillinger samt en finale.
Når konkurrencen er afgjort, præsenteres deltagerne med de lavest rangerede først og til sidst dem de bedst rangerede.
– At konkurrere giver en ren mental lykke, en bekræftelse på, at du er i stand til at fuldføre planen og alle forberedelser. Det bekræfter ens disciplin og beslutsomhed. Du får en kvittering på, at du har udviklet dig fysisk, at du er i topform, og hvis du vinder, er du den bedste, siger Dorlir Kollari.
Health and Sports Nutrition Group bruger cookies og lignende teknologier på vores hjemmeside. Nogle cookies er nødvendige for hjemmesidens funktionalitet, mens andre er valgfrie og bruges til blandt andet at forbedre oplevelsen og analysere trafikken på hjemmesiden. Du kan til enhver tid kontrollere, hvilke cookies der placeres i din browser og ændre dine cookieindstillinger.
Læs mere om, hvordan vi bruger cookies i vores Cookiepolitik, Cookieliste og vores behandling af personoplysninger i Privatlivspolitikken.
Når du besøger vores website, kan vi gemme eller hente information på din webbrowser. Det sker normalt i form af cookies. Informationen kan være om dig, dine præferencer eller din enhed. Vi anvender den blandt andet for, at hjemmesiden skal kunne fungere, sådan som du forventer det. Informationen identificerer dig normalt ikke direkte, men den kan være med til at give dig en mere personlig weboplevelse. Eftersom vi respekterer din ret til privatliv, kan du vælge ikke at tillade visse typer af cookies. Klik på de forskellige typer for at læse mere og ændre vores standardindstillinger. Hvis du blokerer visse typer af cookies, kan det påvirke din oplevelse af hjemmesiden og de tjenester, vi kan tilbyde. Cookiepolitik Privatlivspolitik
På Bodystores hjemmeside anvendes der cookies og andre teknologier. Cookies er små tekstfiler, som gemmes på den besøgendes computer, og som kan bruges til at følge med i, hvad den besøgende foretager sig på websitet.
Der findes to hovedtyper af cookies: 1) En tidsbegrænset cookie, som bliver liggende på den besøgendes computer i et bestemt tidsrum 2) En sessionscookie, som lagres midlertidigt i computerens hukommelse i den tid, man som besøgende er inde på hjemmesiden.
Bodystore anvender cookies til at give den besøgende en bedre oplevelse af hjemmesiden, bl.a. ved at tilpasse den efter de besøgendes ønsker, valg og interesser. De hjælper dig også med at holde styr på, hvilke varer du har lagt i din indkøbskurv, og med at gennemføre dit køb. Desuden sikrer de, at besøgende forbliver logget ind på hjemmesiden, så de slipper for at skulle logge ind på hver en ny side, de besøger. Endvidere hjælper cookies med at tilpasse vores tjenester, så du kun modtager den markedsføring, som er relevant for dig, samt med at fuldføre vores forpligtelser ved køb.
Permanente cookies bruges blandt andet til at lagre dine eventuelle personlige indstillinger hos Bodystore, så du for eksempel slipper for at træffe visse valg, hver gang du besøger hjemmesiden. De bruges også til at tilpasse og gøre informationen om markedsføring så relevant som muligt for dig. Sessionscookies anvendes blandt andet til at kunne registrere statistik over trafikken på hjemmesiden.
HSNG værner om dit privatliv. Det indebærer eksempelvis, at vi er åbne omkring, hvordan vi behandler dine persondata, at vi ikke videresælger dine persondata til andre virksomheder, og at vi følger den gældende databeskyttelsesforordning. I denne privatlivspolitik beskriver vi, hvordan vi behandler dine persondata, hvilke rettigheder du har som forbruger, og hvad du skal gøre, hvis du har spørgsmål m.m.
Health and Sports Nutrition Group HSNG AB (virksomhedsnummer 556564-4258) (”HSNG/vi”) er dataansvarlige for behandlingen af dine persondata, som beskrevet i denne privatlivspolitik. Vi har også udpeget en databeskyttelsesrepræsentant, som overvåger, at HSNG efterlever reglerne for databeskyttelse. Hvis du har spørgsmål om vores anvendelse af dine persondata, kan du kontakte os eller vores databeskyttelsesrepræsentant på dpo@gymgrossisten.com.
Vi behandler mange forskellige former for persondata. Det kan være oplysninger, som du selv videregiver til os. Andre oplysninger frembringes af os, og visse oplysninger indhenter vi fra andre kilder. Hvilke oplysninger vi behøver, beror bl.a. på, hvilken relation du har til os, om du er kunde eller besøger vores hjemmeside. Visse persondata er obligatoriske, eksempelvis for at vi kan indgå eller fuldføre vores aftaler med dig som kunde. Uden den form for oplysninger kan vi eksempelvis ikke indgå købsaftaler eller levere et produkt til dig.