Lange sammenkædede aminosyrer (BCAA) er noget, som er blevet meget populært blandt os, der træner, og det er med god grund. BCAA er alsidigt og passer ind i mange diæter for at optimere resultaterne. Ikke mindst under diæt.
BCAA består af aminosyrerne leucin, valin og iso-leucin. BCAA er på det seneste blevet undersøgt i flere forsøg og har vist sig anvendeligt som tilskud under diæt i flere anledninger, fordi BCAA har følgende positive effekter:
Mourier et al. [1] gennemførte i 1997 et studie på brydere, som er interessant at tage op igen. Mourier et al. ville undersøge, om BCAA havde nogen positiv effekt på brydere, når de forsøgte at gå ned i vægt op mod konkurrence. De samlede derfor 25 brydere, som blev inddelt i tre grupper. Alle tre grupper blev tildelt en kostplan beregnet til vægttab. Gruppe 1 skulle følge kostplanen og spise meget protein. Gruppe 2 fik BCAA som tilskud, og gruppe 3 fik et lavt indtag af protein. Gruppe 2 fik de mest interessante resultater med en total vægtreducering på fire kg og en reducering af fedtmassen på 17,3 %. Ingen af deltagerne fik nogen forringelse af deres fysiske præstation (VO2max, wingate samt muskelstyrke). Ved at inkludere BCAA i kosten kunne deltagerne opretholde gode træningsresultater samtidig med, at de forbrændte mere fedt, end de ville have gjort, hvis de ikke havde anvendt BCAA.
BCAA spiller også en rolle i reguleringen af sultfornemmelse. Dette er sandsynligvis pga., at BCAA har en indvirkning på blodsukkerniveauerne. I 2011 hypotiserede Gualano et al., at BCAA hjælper til med at balancere blodsukkeret, hvilket mindsker sult og trangen til lettilgængelig mad, hvilket er en klar fordel under diæt[2]. For at opnå denne effekt fik deltagerne 300 mg BCAA / kg kropsvægt. Det er endda også muligt, at BCAA - og primært leucin - har en indvirkning på vigtige signalstoffer, som regulerer sult og mæthedsfornemmelse. Dette er blevet observeret i undersøgelser af mus. Det er også en del af forklaringen på, hvorfor en højprotein-diæt giver en større mæthedsfornemmelse.
Leucin er oftest den aminosyre, der får mest omtale, når BCAA kommer på tale, men både iso-leucin og valin spiller vigtige roller. Iso-leucin har på det seneste vist sig at have interessante egenskaber, som kan udnyttes under diæt. Næsten samtlige celler i kroppen har receptorer, som er ansvarlige for at optage glukose fra blodbanen og ind i cellen. I muskel- og fedtvævet kaldes disse receptorer for GLUT-4 (glukosetransportør type 4). Hvis man kan opregulere mængden af GLUT-4, så betyder det, at man kan optage mere glukose, som så lagres eller bliver brugt som energi. Går man på diæt, findes der ingen anledning for kroppen til at lagre glukose, uden at det bruges. Fysisk aktivitet, såsom styrketræning, giver en naturlig og kraftig opregulering af GLUT-4, for at kroppen nemt skal kunne fylde glukogendepoterne, efter at de er blevet tømt. Iso-leucin kan opregulere GLUT-4 uafhængigt af træning, hvilket indebærer, at BCAA også er interessant ved andre tilfælde end blot træning[3]. Som tidligere nævnt kan en stabilisering af blodsukkeret mindske sultfornemmelsen og gøre det nemmere at holde sig til sin kostplan.
I 2010 kom et studie fra Japan, hvor forskere gav mus en højkalorie- og højfedt-diæt. (45% fedt) [4]. Der var to grupper; den ene fik kun den fede kost, mens den anden gruppe fik BCAA i drikkevandet. Resultatet var, at begge grupper gik op i vægt, men den gruppe, der fik BCAA gik ikke lige så meget op som kun-fedt-gruppen. Forskellen var 7 %, og BCAA-gruppen havde også reducerede niveauer af triglycerider i både lever og skeletmuskulatur. Forskernes hypotese var, at denne forskel kunne forklares med en øgning af PPAR-α (PPAR-α er en meget vigtig receptor for fedtmetabolismen og aktiveres især under kalorierestriktion), UCP2 (uncoupling proteins/frakoblings-proteiner) samt UCP3. En opregulering af PPAR-α kan forklare de lavere niveauer af triglycerider, og en øgning af UCP forklarer den minskede vægtstigning. UCP spiller en central rolle i konverteringen af den mad, vi spiser, til varme. Uden UCP kunne vi ikke have en fast kropstemperatur på ~37 grader. Ved at øge UCP, øges energitabet i den mad, du spiser, også, da maden i stedet bliver til varme. Det er uklart, om UCP også opreguleres ved hjælp af BCAA under diæt, men hvis det er tilfældet, er det absolut nyttigt for vægttab.
Det er på mange måder logisk at anvende BCAA under træningen for at maksimere sine træningsresultater. For at opnå en reducering af fedtmassen og samtidig beholde muskelmassen, skal både kost og træning optimeres. Under diæt er det ikke usædvanligt at træne på tom mave eller med meget lidt i maven i forhold til, hvad man plejer. Dette får med tiden betydning for din træningsintensitet, især når din fedtprocent bliver rigtig lav. Ved at tilføre BCAA under træningspasset er der potentiale til at mindske trætheden, muskelnedbrydning og spare på muskelglykogen. For at opnå de effekter, man ser på såvel mus som mennesker, når det gælder mindsket lagring af kropsfedt eller et accelereret vægttab, er det vigtigt at sprede indtaget af BCAA ud over hele dagen.
Hvor meget BCAA, der er nødvendigt i forskellige sammenhænge, er åbent for diskussion længe endnu, da der findes så mange faktorer, som har indflydelse på, hvad optimal dosering er. I øjeblikket ser det ud til, at en dosis på 6-18 g passer til de fleste. Omkring 6 g er en dosering, der passer i forbindelse med træning, og højere doseringer giver formodentlig bedre effekt, hvis de spredes ud over dagen. For at nå de effekter, som man så i studiet med bryderne, kan der kræves mere BCAA - omkring 0,3-0,5 g / kg kropsvægt, hvilket er en meget høj dosering.
1. Mourier A, et al. Combined effects of caloric restriction and branched - chain amino acid supplementation on body composition and exercise performance in elite wrestlers. Int J Sports Med 1997 Jan;18(1):47-55.
2. Gualano, et al. Branched-chain amino acid supplementation enhances exercise capacity and lipid oxidation during endurance exercise after muscle glycogen depletion. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. 2011;51:82-88.
3. Morato PN, et al. A dipeptide and an amino acid present in whey protein hydrolysate increase translocation of GLUT-4 to the plasma membrane in Wistar rats. Food Chem. 2013 Aug 15;139(1-4):853-9.
4. Nishimura J et al. Isoleucine prevents the accumulation of tissue triglycerides and upregulates the expression of PPARalpha and uncoupling protein in diet-induced obese mice. J Nutr. 2010 Mar;140(3):496-500.
Health and Sports Nutrition Group bruger cookies og lignende teknologier på vores hjemmeside. Nogle cookies er nødvendige for hjemmesidens funktionalitet, mens andre er valgfrie og bruges til blandt andet at forbedre oplevelsen og analysere trafikken på hjemmesiden. Du kan til enhver tid kontrollere, hvilke cookies der placeres i din browser og ændre dine cookieindstillinger.
Læs mere om, hvordan vi bruger cookies i vores Cookiepolitik, Cookieliste og vores behandling af personoplysninger i Privatlivspolitikken.
Når du besøger vores website, kan vi gemme eller hente information på din webbrowser. Det sker normalt i form af cookies. Informationen kan være om dig, dine præferencer eller din enhed. Vi anvender den blandt andet for, at hjemmesiden skal kunne fungere, sådan som du forventer det. Informationen identificerer dig normalt ikke direkte, men den kan være med til at give dig en mere personlig weboplevelse. Eftersom vi respekterer din ret til privatliv, kan du vælge ikke at tillade visse typer af cookies. Klik på de forskellige typer for at læse mere og ændre vores standardindstillinger. Hvis du blokerer visse typer af cookies, kan det påvirke din oplevelse af hjemmesiden og de tjenester, vi kan tilbyde. Cookiepolitik Privatlivspolitik
På Bodystores hjemmeside anvendes der cookies og andre teknologier. Cookies er små tekstfiler, som gemmes på den besøgendes computer, og som kan bruges til at følge med i, hvad den besøgende foretager sig på websitet.
Der findes to hovedtyper af cookies: 1) En tidsbegrænset cookie, som bliver liggende på den besøgendes computer i et bestemt tidsrum 2) En sessionscookie, som lagres midlertidigt i computerens hukommelse i den tid, man som besøgende er inde på hjemmesiden.
Bodystore anvender cookies til at give den besøgende en bedre oplevelse af hjemmesiden, bl.a. ved at tilpasse den efter de besøgendes ønsker, valg og interesser. De hjælper dig også med at holde styr på, hvilke varer du har lagt i din indkøbskurv, og med at gennemføre dit køb. Desuden sikrer de, at besøgende forbliver logget ind på hjemmesiden, så de slipper for at skulle logge ind på hver en ny side, de besøger. Endvidere hjælper cookies med at tilpasse vores tjenester, så du kun modtager den markedsføring, som er relevant for dig, samt med at fuldføre vores forpligtelser ved køb.
Permanente cookies bruges blandt andet til at lagre dine eventuelle personlige indstillinger hos Bodystore, så du for eksempel slipper for at træffe visse valg, hver gang du besøger hjemmesiden. De bruges også til at tilpasse og gøre informationen om markedsføring så relevant som muligt for dig. Sessionscookies anvendes blandt andet til at kunne registrere statistik over trafikken på hjemmesiden.
HSNG værner om dit privatliv. Det indebærer eksempelvis, at vi er åbne omkring, hvordan vi behandler dine persondata, at vi ikke videresælger dine persondata til andre virksomheder, og at vi følger den gældende databeskyttelsesforordning. I denne privatlivspolitik beskriver vi, hvordan vi behandler dine persondata, hvilke rettigheder du har som forbruger, og hvad du skal gøre, hvis du har spørgsmål m.m.
Health and Sports Nutrition Group HSNG AB (virksomhedsnummer 556564-4258) (”HSNG/vi”) er dataansvarlige for behandlingen af dine persondata, som beskrevet i denne privatlivspolitik. Vi har også udpeget en databeskyttelsesrepræsentant, som overvåger, at HSNG efterlever reglerne for databeskyttelse. Hvis du har spørgsmål om vores anvendelse af dine persondata, kan du kontakte os eller vores databeskyttelsesrepræsentant på dpo@gymgrossisten.com.
Vi behandler mange forskellige former for persondata. Det kan være oplysninger, som du selv videregiver til os. Andre oplysninger frembringes af os, og visse oplysninger indhenter vi fra andre kilder. Hvilke oplysninger vi behøver, beror bl.a. på, hvilken relation du har til os, om du er kunde eller besøger vores hjemmeside. Visse persondata er obligatoriske, eksempelvis for at vi kan indgå eller fuldføre vores aftaler med dig som kunde. Uden den form for oplysninger kan vi eksempelvis ikke indgå købsaftaler eller levere et produkt til dig.