×

Velkommen till Bodystore.dk!

0 0,00 kr
  • Fri fragtover 200,-
  • Gratis Retur
  • Prisgaranti
  • Bonusprodukter

Sections

×
    Derfor bør du tage Omega-3

    Derfor bør du tage Omega-3

    Omega-3 er et dagligt ritual i manges kosttilskud beholdning, men hvad er omega-3 egentlig? Og hvorfor er det så godt? I denne artikel ser vi nærmere på de mest almene spørgsmål omkring omega-3.

    Sammenlignet med PWO, fedtforbrændere og aminosyrer, så bliver omega-3 sandsynligvis ikke betragtet som det mest stimulerende kosttilskud. Det giver ikke nogen direkte effekt, og det markedsføres heller ikke som noget, der gør, at du kommer til at se bedre ud på stranden. På trods af det så er omega-3 et kosttilskud med samtlige helsemæssige og træningsrelaterede fordele. 

     

    HVAD ER omega-3?

    Omega-3 er en del af flerumættede fedtsyrer hvor de enkelte fedtsyrer EPA og DHA, er de vigtigste. Kroppen kan ikke producere omega-3-fedtsyrer selv, så de skal indtages via mad eller kosttilskud. For at forstå hvorfor omega-3 er så vigtigt, så skal man kende til en anden gren af fedtsyrer nemlig: Omega-6-fedtsyrer. Omega-6 er ligesom omega-3 en gruppe af fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan producere, og som vi derfor må optage gennem kosten. Begge fedtsyrer har en lang række vitale funktioner og effekten fra omega-3 fedtsyrerne er generelt set modsatte end fra omega-6-fedtsyrerne. 

    Mens at omega-3 virker antiinflammatorisk, får blodkarerne til at slappe af samt hæmmer blodet fra at størkne, så gør omega-6 det modsatte. Eftersom at omega-6 har modsatte effekter sammenlignet med omega-3, så er det vigtigt, at indtaget af disse to fedtsyrer er balanceret. Hvis man for eksempel indtager for meget omega-6, så findes der en risiko for, at inflammationsgraden i kroppen bliver for høj.

     

    VORES KOST I DAG

    Omega-3 findes i fed fisk og omega-6 forekommer i vegetabilske olier, margarine og nødder. Industrielt produceret mad indeholder ofte noget af ovenstående, så det er også en stor kilde til omega-6.

    På trods af den gode smag af grillet laks, så spiser vi betydeligt mindre fed fisk end, hvad vi spiser af omega-6 indeholdende fødevarer. Mennesket har udviklet en omega-3/omega-6-forhold på 1:1–1:3. I dag er samme forhold i visse tilfælde så højt som 1:20 (d.v.s. 20 gange så meget omega-6 som omega-3). Effekten af dette bliver en ubalance i oven nævnte parametre og en suboptimal sundhed som følge.

     

    kosTtiLSKUD med omega-3

    ”Kan man ikke bare spise mere fisk?”, dette er et ofte stillet spørgsmål. Ganske vist så havde det fungeret fint, men desværre så er det af praktiske, etiske, smagsmæssige og økonomiske grunde ikke et alternativ for alle. For de personer som ikke kan, eller vil spise de anbefalede tre portioner fisk per uge, så er kosttilskud med omega-3 et godt alternativ. 
     

    Fordelene

    Så hvad kan man forvente sig af fordele med et øget omega-3 indtag? Nedenfor lister vi nogle af de mest relevante fordele: 

    Mindsket blodtryk Dette er ikke et problemområde for størstedelen af den unge og trænede befolkning, men der er stadigvæk veldokumenterede og sundhedsmæssige fordele med omega-3 tilskud.

    Bedre insulinfølsomhed En bedre insulinfølsomhed indebærer, at der kræves mindre insulin for at lagre kulhydrater i musklerne. Derudover beskytter det mod at udvikle for eksempel diabetes og fedtlever, samt har det også en positiv effekt for fedtforbrændingen. 

    Bedre blodlipider En vigtig faktor for at undgå en af nutidens mest almindelige dødsårsager: Hjertekarsygdomme.

    Vægttab Omega-3 tilskud har også vist sig at have en positiv effekt på vægttab. Årsagen menes, at skyldes en øget fedtforbrænding og/eller en mindsket appetit. 

    Øget muskelopbygning Dette er et punkt, som sjældent nævnes, når man taler om omega-3, formodentligt er det hovedsageligt fordi, at det er den mindst dokumenterede fordel. Men alligevel er det interessant at være velvidende omkring. Det baseres på et studie, hvor man på otte uger så, at med et omega-3 kosttilskud resulterede i en større stimulering af muskelopbygningen af samme mængde aminosyrer inden perioden med omgea-3 kosttilskud. 

     

    Værd at tænke på

    Når du anvender et kosttilskud som omega-3, så findes der et par tommelfingerregler, som du med fordel kan forholde dig til:

    • Gå efter at få 1–2 gram omega-3 per dag. Noter at mængden af fiskeolie ikke er den samme som mængden af omega-3. 
    • Størstedelen af de omega-3 tilskud som baseret på fiskeolie har lignende mængde EPA og DHA/gram omega-3 men sørg fortsat for at indholdet specificeres. Som tidligere nævnt er omega-3 en gren af fedtsyrer. EPA og DHA er de vigtigste, så det er vigtigt, at du ved, hvor stor en andel af disse som fedtsyrerne består af. En daglig dosis på mindst 540 mg EPA og 360 mg DHA er anbefalet.
       

    Direkte link til vores omega-3-produkter

    Relaterede artikler

    Nye anbefalinger gældende proteinindtag
    Den store aminosyreguide