×

Velkommen till Bodystore.dk!

0 0 kr
  • Fri fragtover 500,-
  • Gratis Retur
  • Prisgaranti
  • Bonusprodukter

Sections

×
    5 fødevarer med ufortjent dårligt rygte

    5 fødevarer med ufortjent dårligt rygte

     

    Nogle råvarer bliver på trods af deres mange fordele ofte tillagt en negativ værdi og bliver til en falsk myte, som gør, at mange forbrugere ikke ser dem som værende sunde fødevarer. I denne artikel ser vi nærmere på 5 fødevarer, som ofte får et ufortjent dårligt rygte og som folk oftest undgår, hvilket er helt unødvendigt. Så læs med og se hvilke fødevarer du bør stoppe med at undgå.

     

     

    ÆG/ÆGGEBLOMMER

    Først på listen over fødevarer med ufortjent dårligt rygte er æg (egentlig æggeblommer da folk sjældent har problemer med æggehvider, og fordi størstedelen af al næring er i æggeblommen), hvilket er en ekstremt næringsrig fødevare. Faktum er, at det er svært at finde en fødevare med en lige så komplet næringsprofil som æg. Æg indeholder praktisk taget alle essentielle næringsstoffer foruden kalcium og C-vitamin. Æg er også en god kilde til D-vitamin. Tidligere har man bekymret sig over kolesterolindholdet i æggeblommen, hvilket i de senere år har vist sig at være ubegrundet. Æggeblommen indeholder bestemt meget kolesterol, men der findes ingen gode og videnskabelige studier, som tyder på, at det har en negativ effekt på sundheden. En sandsynlig forklaring på det er, at kroppen selv producerer det meste af kolesterolet, og hvis vi spiser mere kolesterol, mindskes dens egen produktion og vice versa.

     

    KARTOFLER                                        

    Den kritik som rettes mod kartofler, cirkulerer først og fremmest omkring dens høje GI-værdi. For det første: For trænende individer er det mere eller mindre betydningsløse GI-forskelle sammenlignet med andre madbaserede kulhydratkilder. For det andet: Når man diskuterer GI, er det vigtigt at have den totale kulhydratsmængde i betragtning, da effekten på blodsukkeret balanceres ud af en mindre mængde kulhydrater. Kartofler er relativt kalorie- og kulhydratfattige sammenlignet med andre almindelige kulhydratskilder. 100 gram kartofler indeholder kun omkring 80 kcal og 18 g kulhydrater sammenlignet med ukogt ris og pasta, som indeholder cirka 350 kcal og 70–75 g kulhydrater (husk blot at 100 gram ukogt ris er betydeligt meget mere mad end 100 gram kartofler). Kartofler mætter desuden exceptionelt godt. I et studie fra 1995 som publiceredes i European Journal of Clinical Nutrition, var kogte kartofler den fødevare som mættede bedst (!) af alle dem, som blev undersøgt. Bedre end samme kaloriemængde fra ris, pasta, bananer, fisk og rødt kød.

     

    NØDDER

    Nødder har ikke et dårligt rygte på grund af, at folk ser dem som værende usunde. Faktisk er mange godt bekendte med, at nødder har en ganske god næringsværdi. Det dårlige rygte de har fået, er at mange tror, man går op i vægt af nødder som en følge af, at de indeholder mange kalorier. Men passer det virkelig?

    Vi går op i vægt, når vi spiser flere kalorier, end vi forbrænder. Derfor er det logisk at tro, at kalorierige fødevarer gør, at vi går op i vægt. Det er ikke nødvendigvis helt sandt. Der findes et antal studier, hvor deltagerne er blevet bedt om at spise ekstra kalorier fra forskellige nøddesorter – og samtidig ikke ændre noget andet ved deres kost. Her kunne man alligevel ikke påvise nogen vægtopgang hos deltagerne. Denne effekt hænger sammen med, at nødder mætter godt. Når vi spiser nødder, reducerer vi på kalorieindtaget andre steder grundet mætheden fra nødderne. Sammenligner man med mange andre snacks, som chips, sodavand og slik, sker der ikke denne naturlige kompensation.

     

    kaffe

    Det er måske at strække det lidt langt at definere kaffe som en fødevare men med tanke på hvor meget kaffe, der drikkes i Norden, bør det alligevel inkluderes i artiklen. Alle der drikker kaffe, har formodentlig ved en eller anden lejlighed hørt, at det ikke er godt for dem. I så fald kan det være interessant at vide, at en stor sammenligning af studier fra 2014 viste en negativ sammenmæng mellem kaffedrikkende og total dødelighed samt dødelighed fra hjerte- og karsygdomme. 

    Husk dog på at dette var ved henholdsvis fire og tre kopper pr. dag. Større mængder end dette virker snarere ved at trække risikoen opad. En anden ting der er værd, at notere er at resultatet fra kontrollerede studier, hvor man ikke blot kigger på sammenhænge, har vist varierede resultater.

    Alt i alt er der dog en ting, som man kan tage med sig: Kaffe i moderate mængder udgør ikke nogen sundhedsfare.

     

    frosne grøntsager

    Grøntsager i sig selv er helt klart ikke en undervurderet fødevare – alle ved, at det er sundt. Frosne grøntsager har derimod fået sin del af kritik, da nogen tror, at frysningen ødelægger næringsstofferne. Det passer dog ikke.

    Faktum er, at frosne grøntsager oftest indeholder mere næring end de friske varianter (forudsat at du køber de friske grønsager i butikken og ikke avler selv). Grunden er, at fødevarebutikkernes friske grøntsager høstes, inden de modnes, for at de ikke skal nå at blive gamle, når de købes i butikken. Eftersom næringen kommer fra jorden, gør den tidlige høst, at næringsindholdet formindskes. Frosne grøntsager kan plukkes senere, da de hurtigt varmebehandles og fryses ned, efter at de er blevet høstet. Bliver de godt varmebehandlede og frosne, bevares næringsstofferne rigtig godt.

     


    Opsummering

    Nogle fødevarer undgås unødigt eller får ubegrundet kritik, baseret på effekter og egenskaber de nødvendigvis ikke har. Fem fødevarer som vi synes falder under denne kategori er følgende:

    • Æg/æggeblommer: En ekstrem næringsrig fødevare som helt unødigt undgås på grund af sit kolesterolindhold.
    • Kartofler: En kaloriefattig, mættende og næringsrig kulhydratkilde. Har et ubetydeligt højere GI end visse kulhydratkilder, men det er ikke noget som påvirker dig negativt.
    • Nødder: Undgås i visse kredse fordi at de indeholder mange kalorier. Nødder mætter dog godt, hvilket er grunden til, at mange ikke går op i vægt af at spise det.
    • Kaffe: På trods af at det i visse kredse er blevet sammenkoblet med alle mulige sygdomme, er kaffe i normale mængder dog ikke dårligt. Snarere tværtimod.
    • Frosne grøntsager: Nogen har fået at vide, at frosne grøntsager ikke indeholder nogen næring. Faktum er, at frosne grøntsager ofte er bedre end de friske alternativer som findes i butikkerne.

    Relaterede artikler

    Produktanmeldelse Protein Cereal
    PERIODISK FASTE